Heerenveen - Het eerste was al kampioen in de promotieklasse maar deed voorbeeldig zijn plicht door in het mooie Sevenwolden college te Heerenveen ook zijn laatste wedstrijd te winnen. Schaakwoude 2 uit Damwoude werd met 5,5-2,5 verslagen en tot degradatie veroordeeld, omdat Drachten zich redde met een spectaculaire tijdnoodzege op F-PION.
Ver voordat Drachten klaar was, zat de klus er voor onze mannen al op. Rob Kamminga was aan het bord 1 nog het langste bezig, maar dat kwam voornamelijk omdat zijn tegenstander lange tijd niet in wilde zien dat hij er met een stuk minder hopeloos voorstond. De opening was niet bijster spectaculair, dus het moet ergens in het middenspel geweest zijn dat een petite combination tot overbelasting van de witte dame en dus stukwinst leidde.
Aan bord 2 kwam de tegenstander van Frank Hoogenboom met origineel openingsspel. Hij speelde zetten uit het Konings-Indisch, maar met een loper op e7. En ook de rokade vond hij overbodig, beter speelde hij Ke8-f8-g7. Intussen probeerde Frank een doorbraak in het centrum te forceren door Pf3-e1-d3 te spelen in combinatie met b2-b4. Probleem voor zwart was dat zijn loper op c8 geen goede velden had. Dat werd pijnlijk duidelijk aan het abrupte slot van de partij waar zwart de blunder Db8? beging die Frank met La7! en damewinst afstrafte. Na Dd8 had wit beter gestaan, maar natuurlijk niet zomaar gewonnen.
Aan bord 3 verklaarde de opponent van Timo Koffeman nog voor het begin van de partij al dat hij met remise tevreden zou zijn tegen de topscorer van Emmeloord. En warempel, het lukte hem ook nog! Timo nam enkele beslissingen die wel goed leken voor de spanning op het bord (geen bxc3 e.p. bijvoorbeeld, en wel a5), maar wit liet zich niet van de wijs brengen en verdedigde zijn pionnenstructuur a4-b3-c4 met verve. Toen ook de laatste stukken van het bord leken te verdwijnen, accepteerde Timo dan maar remise.
Intussen had Johan ten Napel aan bord 4 de dag van zijn leven! Hoe vaak komt het voor dat je met wit zomaar een paard op e6 kunt planten? Het was allemaal het gevolg van de aperte weigering van zijn tegenstander om kort te rokeren. Die kwam helemaal van een koude kermis thuis, toen Johan ook nog met Pb5 de pion op a7 en daarna die op c7 kon veroveren. De zwarte koning zat opgesloten in het centrum en met Lxe5 zette wit de beslissende aanval in. Ten koste van wat materiaal joeg Johan de koning het vrije veld in waarna zwart opgaf kort voor hij op a5 mat gezet zou worden.
Aan bord 5 was het geen fijne middag voor Jacob de Jong. De beiderzijdse lange rokades bleken vooral in het voordeel van zijn tegenstrever te werken en en met f7xe6 maakte hij het zichzelf niet makkelijker. Toen er ook nog een stuk in de doos verdween, kon de rest er voor Jacob meteen achteraan. Met toestemming van de Lemster citeer ik zijn uitspraak dat hij dit seizoen de eerste 13 zetten als iemand met een rating van boven de 2300 heeft gespeeld...
Bord 6 werd waargenomen door Henk Valkema die al snel op f7 afging en daarna een aardig voordelige stelling leek over te houden waarin hij met de dames nog op het bord kansen tegen de zwarte koning leek te krijgen. Dat Lf4 niet kon had hij alleen zelf gezien (Rob en uw verslaggever hielden het op pionwinst), maar dat mocht de pret niet drukken. Ook het toreneindspel dat onstond, leek nog veelbelovend, maar teamcaptain Nico was onverbiddelijk: als je het beslissende halfje kunt binnenbrengen, ga je natuurlijk direct in op een remiseaanbod!
Misschien was dat toch niet nodig geweest, want aanvankelijk had uw scribent zich weliswaar nog wat zorgen gemaakt over de vervaarlijk opstomende b-pion van Nico Lemsoms tegenstander op bord 7 en de kracht van het witte paard op c5. Maar kennelijk was daar toch iets heel goed gegaan voor de man uit Creil, want toen ik zijn bord wederom passeerde, zag ik dat hij met enige arglist erin geslaagd was de b-pion af te ruilen en via een aanval op de witte dame meteen ook Pc5 mee te nemen. Punt dus.
Aan bord 8 hadden we deze keer de steun van Dick de Boer. Hij stichtte al vroeg in de partij verwarring in het zwarte kamp met e5-e6!? en leek daarna net als Johan te kunnen profiteren van een koning die aan het midden van het bord gekluisterd moest blijven. Toen hij niet alleen Lg6+ deed maar ook f4-f5 in plaats van met fxe5 lijnen te openen, leek zijn voordeel te verdampen. Zijn pion op d5 ging vervolgens nog verloren ook, maar kennelijk vertrouwde zijn tegenstander de zaak niet, want tenslotte werd toch remise overeengekomen.

Voor Schaakwoude 2 een nederlaag met gevolgen, want omdat Drachten in een spectaculaire tijdnoodfase F-PION beentje lichtte, restte er voor de mannen uit Damwoude alleen nog de degradatie.

Emmeloord - Schaakwoude 2 dus 5,5 - 2,5.
Winst voor Rob, Frank, Johan en Nico, remise voor Timo, Henk en Dick, verlies voor Jacob

Komende donderdag is er voor de Schaakwouders kans op revanche als we aldaar met ons bekerteam op bezoek gaan voor de kwartfinale.

Jan Tooren