Emmeloord - De Emmeloordse schakers hebben ook hun derde wedstrijd gewonnen. Concurrent Schaakwoude uit Damwoude werd met een 5,5 - 2,5 nederlaag naar huis gestuurd. Kopman Hoogenboom stond lange tijd gedrukt, maar wist er een tegenaanval uit te persen waarin zijn tegenstander zich verslikte. Aan het bord naast hem bouwde Koffeman een klein voordeel langzaam uit naar een winnende aanval. Ten Napel nam in gewonnen stelling wegens tijdgebrek genoegen met remise door eeuwig schaak. Het was toch wel de moeite waard geweest maar gewoon door te schuiven en te zien wanneer de stukken op waren, maar ja.... Bepaald gelukkig was Kamminga die met Pa4 en Da5 een incorrect stukoffer bracht dat mat leek op te leveren tot het ontnuchterende Pd5 hem uit de droom hielp. Daarna speelde hij vrolijk door en in tijdnood vergaloppeerde zijn tegenstander zich nog ook.

Tiemen de Jong maakte er weer een aardig spektakel van. Hij stond zeker niet slecht toen hij een sprong in het duister waagde met 20. .. Pc4! (zie het eerste diagram). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Diagram 1
W. de Jong - T. de Jong na 20. .. Pc4!
Emmeloord - Schaakwoude, 3e ronde promotieklasse FSB, bord 5, 18-11-2013


Er is iets voor te zeggen. Per slot van rekening staat de witte koning ongelukkig en een weg terug is er altijd na b7-b5, maar toch voelt het wat ongemakkelijk, zo'n paard achter de linies... Het vervolg gaf Tiemen groot gelijk. 21. Dc3 Dh4 22. Tc1 Tad8  23. Tc2 Ld5 T
erwijl wit uit alle macht probeert druk tegen de indringer op c4 op te bouwen, sluit het net rond zijn koning zich. 24. Pc1 De4 25. Tg1 f3, Pe3+ is uiteraard geen optie, maar ook Lf3 biedt geen soelaas na Pd2+!, Dxd2 (of Txd2, De1 mat), Lc4+ en zwart wint! 25. .. Pxa3! 26. Ld3 Zie diagram 2.

Diagram 2
W. de Jong - T. de Jong na 26. Ld3

Het lijkt of wit nog kans op redding heeft, maar na het fraaie... 26. .. Lc4! 27. Lxc4+ Pxc4 28. Dxc4+ 29. Txc4 Td1+ was het alsnog mat.

Bij Lemsom stond het de hele avond vrijwel gelijk, maar uiteindelijk bleek de man uit Creil toch over een gelijkere stelling te beschikken dan zijn tegenstander. Dat gold niet voor Jacob de Jong die vanuit de opening werd overlopen. De dwangpositie waarin zijn dame terechtkwam deed pijn aan de ogen. Zo kan het wel eens gaan... Valkema zag een kansrijke aanval verzanden. Aanvankelijk ging het weer crescendo naar de zwarte koning, maar er verdween ondertussen wel steeds meer materiaal. Tenslotte iets meer bij hem dan bij zijn tegenstander, kennelijk , want hij verloor zelfs nog. Door de winst is Emmeloord weer ongedeeld koploper.