Albert Henk doet verslag van de wedstrijd Rijs 2 - Emmeloord 2 van afgelopen vrijdag. Het was als het ware een revanchematch voor de overwinningsnederlaag in de beker (zie daarvoor het verslag-met-een-staartje elders op de pagina Externe Competitie):
 
Afgelopen vrijdag speelde het tweede team zijn tweede externe wedstrijd, en met succes. In Rijs hebben we met 1-3 gewonnen. Met name de partij van Gert was er een om nooit meer te vergeten.
 
Johan was als eerste klaar. Op bord 4 kwam hij al vroeg flink in de problemen. Hij stond op een gegeven moment drie pionnen achter en zijn koning stond midden op het bord. Compleet verloren stelling, maar gelukkig kan Johan 28 zetten vooruit denken. Beetje bij beetje kon hij materiaal terugwinnen, totdat hij op een gegeven moment voor de winst speelde. Het schaakmat was  klassiek: toren op de laatste rij schaak, loper op de zesde rij die twee vluchtvelden wegnam. Eerste punt binnen!
 
Gerard speelde op bord 2 en won ook. Hij kwam op een gegeven moment een kwaliteit voor. Hij moest nog wel een tijdje geduldig doorspelen, want het was een hele positionele partij. Maar uiteindelijk kon hij dan toch het een en ander afruilen en zijn materiële voorsprong verzilveren.
 
Ikzelf speelde op bord 1. Ook mijn partij was erg positioneel, waarbij het materieel gezien tot aan het eind gelijk stond. Maar na ongeveer 30 zetten kon ik mijn tegenstander helemaal klem zetten, met een mooie penning van zijn dame naar zijn koning toe. Omdat groot materiaalverlies niet meer af te wenden was, gaf mijn tegenstander dan ook maar op. (zie de partijenpagina voor de notatie)
 
En dan de partij van Gert... Op bord 3 kwam hij goed uit de opening en stond op een gegeven moment een stuk voor. Maar toen sloeg het noodlot toe, op een manier die ik nog nooit heb gezien [het is ook wat mij betreft uniek, Albert Henk; FH]. Johan was ondertussen al klaar met zijn partij en stond elders na te praten. Een schaker van Rijs ruimde dan ook alvast het materiaal op. Omdat zowel Gert als zijn tegenstander op dat moment even niet op hun plek zaten, dacht de opruimer dat ook die partij al klaar was. En dus werd ook de partij van Gert opgeruimd. Gert kreeg dan ook de schrik van zijn leven toen hij terug kwam en een lege tafel aan trof. Gelukkig was de klok nog niet uitgezet. Nadat de spelers snel de zetten weer op het bord hadden nagespeeld, kon de partij dan ook hervat worden. Het hele voorval zorgde in ieder geval voor flink wat amusement en iedereen kon er de humor wel van inzien. Helaas voor Gert ging de rest van de partij niet meer zoals hij wilde. Hij kwam een kwaliteit achter en in het eindspel kon zijn tegenstander simpelweg een pion naar de overkant laten lopen.

Albert Henk van Urk