De zomervakantie nadert met rasse schreden en we vragen ons nu in spanning af of de aangekondigde corona-versoepelingen het zullen houden. Ieder van ons zal er inmiddels wel behoefte aan hebben weer aan het schaakbord te kunnen plaatsnemen, maar tot heden hebben we nog geen bevestiging dat onze speelzaal eind augustus weer open zal kunnen. Nadere berichtgeving daarover volgt. Volgens de huidige regels mogen we weer "gewoon" schaken, maar het zal nog wel tot onze jaarvergadering, eind augustus, duren voordat de leden zich erover uitspreken wat wíj verantwoord vinden.
Inmiddels heb ik zelf de stoute schoenen maar aangetrokken en met een collegaschaker afgesproken dan buiten in de tuin maar wat te gaan schuiven en ik begreep dat anderen dat ook doen.

In de tussentijd geef ik mijn serie met eindspelen uit de prachtige serie Lehr- und Handbuch der Endspiele van André Chéron maar weer eens een vervolg. Ik was bezig met eindspelen van K+pi(n) - K+P. Studie nummer 815 uit deel II is van de hand van niemand minder dan Botwinnik en gepubliceerd in Ogoniek in 1952.

Wit: Kc4, pi d4, e4, g2. Zwart: Ke6, Pa1, pi f6, g6. De opgave is: wit speelt en houdt remise. Direct valt op dat wit een vrijpion heeft en dat het maar de vraag is of het zwarte paard nog uit de hoek zal kunnen komen, zover weg van "de actie". Goede kansen op remise dus voor wit, maar... wat is de juiste speelwijze en waarom?

De oplossing volgt komende week!

 

Frank Hoogenboom