In de onderling Urk - Emmeloord werden 1 december 2 van de 3 partijen uit de derde ronde gespeeld.

Frans Brouwer offerde tegen Johan ten Napel in de opening een pion in ruil voor een goede ontwikkeling. De pion zag hij nooit meer terug maar in het eindspel met zware stukken wist hij zoveel dreigingen tegen Johans koning te organiseren dat die genoegen nam met remise door eeuwig schaak. In de nazit kwam aan het licht dat Johan door met zijn koning naar het verre f3 te lopen toch had kunnen winnen!

Henk Valkema bestreed het e4 van Timo Koffeman met de Berlijnse Muur in het Spaans. Hij deed het net iets anders dan gebruikelijk (bxc6 i.p.v. dxc6) en kreeg spoedig de rekening gepresenteerd in de vorm van een torenoffer met de bijbehorende koningsaanval. Ten koste van enkele pionnen wist hij er nog een eindspel van twee torens en loper tegen dame en paard uit te slepen waarin Timo's sterke paard de winst zou moeten garanderen. Met een kwaliteitsoffer wist Henk echter richting remisehaven te koersen. Daar kwam hij nooit aan, omdat de vaarweg erheen zo smal was dat hij die in de tijdnoodfase niet vond. 

Nico Lemsom probeerde het tegen Frank Hoogenboom met een koningsfianchetto. Nadat hij zijn paard op d6 had kunnen posteren, zag het er even dreigend uit voor Frank, maar deze redde zich door een dreigend eeuwig schaak, gevolgd door dameruil: remise.

Uitslagen 3e ronde:

Nico – Frank remise

Timo – Henk 1-0

Frans – Johan remise

Rob is vrij

 

Tussenstand:

Timo               2,5       uit 3

Frank              1,5       uit 2

Rob, Frans      1          uit 2

Henk, Nico,

Johan               1          uit 3

 

Volgende ronde: maandag 19 januari, Emmeloord

Henk - Frans
Frank - Timo
Rob - Nico
Johan is vrij