De onderlinge Urk-Emmeloord is gevorderd tot en met de voorlaatste ronde. Omdat Timo van Johan won, werd hij onbereikbaar voor de rest. Met een score van 6,5 uit 7 is hij de onbetwiste polderkampioen van het seizoen 2015-2016. Gefeliciteerd! 
Ver achter Timo streden Rob en Nico een verbeten strijd om het punt d5. Uiteindelijk wist Rob de pion die Nico aldaar had verankerd, te winnen, maar daarna bleef slechts een remise-eindspel over. Daarmee is Rob met 5 uit 8 uitgespeeld. Omdat Nico in een dynamische stand zijn inhaalpartij remise gaf tegen Frans Brouwer, is Rob nu verzekerd van de tweede plaats.
Jelle won zijn achterstallige partij tegen Johan en verliet daarmee de laatste plaats, maar verloor zijn partij uit ronde 8 tegen Frans Westermann. Frans had meer druk, won daarmee een pion en vervolgens een kwaliteit. Achteraf bleek dat Jelle mogelijk de kwaliteit niet had hoeven geven. Jelle besloot met een klassieke blunder door een paardvork met stukverlies toe te staan. 

 Frans Brouwer experimenteerde na de beginzetten e4 - e5 met c4? en verklaarde na afloop de proef niet te zullen herhalen. Hij kwam weg met remise, omdat uw verslaggever in het eindspel met weinig tijd op de klok forceerde en slechts nog eeuwig schaak kon bieden (zie de rubriek Partijen).

De stand met nog één ronde te gaan is nu:


Tussenstand

Timo                               6½ uit 7
Rob                                 5 uit 8
Henk en Nico                    3½ uit 7

Frank, Frans B en Frans W  3 uit 7
Jelle                                2½ uit 7

Johan                              2 uit 7