In de slotronde van de FSB-competitie verloor het eerste roemloos met 2,5-4,5 van Sneek III. Het was voor het eerst sinds ik mij kan heugen dat beide zijden met een man minder speelden, niet dankzij rode kaarten, niet dankzij blessures of schorsingen, maar gewoon omdat spelen op zaterdag kennelijk met allerlei hinderpalen gepaard gaat!

Maar laten we alleen kijken naar de borden waaraan wel werd gespeeld en waar het dus ook al niet zo wilde vlotten. De goeden niet te na gesproken dan, want Frans Brouwer ging aan bord 6 weer als de brandweer. Onder het motto "allemaal naar voren" liep hij zijn tegenstander in rap tempo op de damevleugel finaal onder de voet! Toen er een nieuwe dame op a8 verscheen, hield de Sneker het voor gezien. Helaas was daarmee de koek ook meteen op voor ons, want de rest van de teamleden heeft nooit op meer dan remise kunnen hopen.
Aan het topbord deed Henk Valkema's tegenstander bijzonder weinig, maar net genoeg om het Henk zo lastig te maken dat hij een pion verloor en later ook de partij. Aan bord 3 mocht ik niet mopperen dat mijn opponent remise aanbood, omdat hij zich niet helemaal fit voelde...
Naast mij probeerde Johan ten Napel een wedstrijd lang het verzet achter de Sneker poort te breken, maar er bleek geen winnende combinatie in te zitten: remise dus.
Bord 5 was voor Nico Lemsom die een omzichtig manoeuvrerende youngster tegenover zich kreeg waar hij zich geen raad mee wist. Een kwaliteitsoffer op het verkeerde moment bespoedigde zijn einde dat nog net iets sneller kwam toen hij zijn dame weggaf. Bord 7 was het domein van Jacob de Jong die ook al een tegenstander had die de gemiddelde leeftijd van het Friese team flink omlaag haalde. En ook Jacob slaagde er nooit in helemaal gelijkspel te halen. In een eindspel van paard tegen loper verloor hij eerst een pion waarna de witte wals niet meer te keren was. 
Aan bord 8, tenslotte, probeerde Jelle Kaptijn lange tijd een heel klein voordeeltje uit te buiten, maar toen alle zware stukken op de d-lijn werden geruild zat er geen muziek meer in de stelling. 
Door deze uitslag passeerde Sneek ons te elfder ure op de ranglijst en moesten we ruim achter kampioen WES Wolvega met de 3e plaats genoegen nemen.

Nico tracht het tij te keren terwijl Johan op zoek ik naar de winst...

Jacob de Jong peinst over de vraag hoe hij het onheil kan afweren...

Even goed smaakte de chinees bij de Lange Muur in Emmeloord weer best, al viel ook daar op dat er - typerende voor de moeite die onze teamleider Nico dit seizoen heeft moeten doen - pas op het laatste moment 6 man voor die goede zaak te interesseren waren...

Frank Hoogenboom