In het het mooie dorpshuis van Onna, bij Steenwijk, begon het eerste het nieuwe seizoen beter dan het vorige: Steenwijk 2 werd met 3-1 verslagen. Er kan gezegd worden dat immers niets anders van ons werd verwacht, je moet het toch maar even doen!
We hebben voor ons viertal dit jaar een selectie van 6 man in de wetenschap dat niet iedereen altijd aanwezig zal kunnen zijn, en van die 6 speelden dit keer:
1. Timo Koffeman: had zijn eerste twee interne partijen verloren en zon dus op wraak. Hij kwam weer met zijn obscure Franse variantje waarna er lange tijd maar heel weinig aan de hand leek, totdat zijn tegenstander zich b5?! meende te kunnen permitteren. Na het antwoord a5! en omspelen van het witte paard naar de damevleugel bleek de witte vrijpion niet meer te stoppen. Het mat aan de rand waar de zwarte koning in terecht kwam was grappig, maar eigenlijk al niet meer belangrijk.
2. Frans Brouwer: kwam gedrukt te staan na de opening en probeerde het met een pionoffer dat echter de opgesloten positie van zijn koningsloper niet kon oplossen. Al met al studeerde zijn tegenstander vast lang op de kansrijke opstoot f6!?, maar zoals het ging ontstond er een eindspel waarin uiteindelijk tot remise werd besloten. 
3. Ondergetekende: na wat inleidende zetten ging mijn opening over in de Grünfeld en ik dacht al aan allerlei ingewikkelde offervarianten toen ik me tot mijn schrik realiseerde dat ik mijn paard naar f3 in plaats van e2 had gespeeld. Misschien was het de wat lichte gesteldheid in mijn hoofd die dit veroorzaakt had en die ik later met een gezonde appel wist te verdrijven. Feit was dat ik een onaangename dubbelpion op de koningsvleugel moest accepteren en een inval van de zwarte dame. Toen zwart een kansrijk stukoffer bracht dat ik overigens niet kon verhinderen, was het vechten voor wat ik waard was. Gelukkig bleek zwart de winst, als die er al was, niet te kunnen vinden en kon ik afwikkelen naar een gewonnen eindspel, waarin hij misschien vroeg maar wel terecht opgaf.
4. Nico Lemsom: had ons door de versmalde dreven van Steenwijks buitenland naar hier geleid en kon in de opening zijn draai maar niet vinden. Hij probeerde het met een paar uitvallen met paard en loper die weinig potten leken te kunnen breken, maar blijkbaar veroorzaakten die zoveel schrik bij zijn tegenstrever dat die met remise instemde.
Al met al geen soepele maar wel verdiende zege! Maandag 12 november wacht Mid Fryslân!

Frank Hoogenboom