Het eerste won gisteravond ook zijn vijfde wedstrijd. In het fraaie etablissement De Stripe werd de plaatselijke SC met 3-1 verslagen. Het zal zonder twijfel een lommerrijke omgeving geweest zijn waar we ons in begaven, maar helaas was daar bij het heersende donker weinig van te zien. De lange klinkerweg door het schone Wijnjewoude had ons in ieder geval voldoende wakker geschud om alert te zijn. En de speellocatie was er niet minder om! Een mooi restaurant met een keurig afgescheiden bijzaal waar alleen de verwarming deze avond misschien wat hoog was afgesteld. Het mocht de pret allemaal niet drukken. Zelfs het wat wonderlijke begin van de avond kon ons goede humeur niet bederven. Terwijl wij allen - op één na - gereed zaten voor de start van de wedstrijd, fluisterde iemand de teamleider van Bakkeveen in het oor dat de eerste-bordspeler zich telefonisch bij hem had afgemeld. Geen nood, er werd een andere tegenstander voor Timo gevonden en die gaf onze kopman zeer behoorlijke partij! Op zeker moment maakte ik me serieus zorgen over de fraaie zwarte loper die de lange diagonaal controleerde en richting de open witte koningsstelling loerde. Toen zwart echter verzuimde c2-c4 toeliet en verzuimde dit met bxc3 e.p. te beantwoorden, kon Timo het initiatief grijpen. Even later had hij goed gezien dat zijn paard in het eindspel superieur zou zijn aan de loper. Nadat zijn tegenstander had opgegeven, kon die hem ook nog melden dat de computer het met hem eens was geweest en dat mijn idee om tenminste een stel torens op het bord te houden, niet tot winst zou hebben geleid! 
Intussen vielen er aan de borden 4 en 3 remises te noteren. Nico kende aan bord 4 weinig problemen tot hij pardoes een pion weggaf. Gelukkig hield wit een dubbelpion over en kon hij de stelling dichtschuiven, zodat er een pionneneindspel overbleef dat potremise was. Henk ging er in zijn bekende gambietstijl op los en lange tijd leek hij daarmee goede zaken te doen, maar zijn tegenstander vond steeds de juist oplossing om groot onheil te voorkomen en kwam gaandeweg zelfs iets beter te staan. Voldoende voor winst was het kennelijk niet, want hij accepteerde het remiseaanbod van Henk. 
Aan bord 2 had ik een Oeran-Oetang te verstouwen gekregen waarin wit de zaken met b4-b5 energiek aanpakte. Als antwoord besloot ik druk te zetten op de witte koningsvleugel en toen wit daarna met c2-c4 zijn pion meende te moeten ondersteunen kon ik met dxc3 e.p. het initiatief grijpen. De switch met de dame naar de damevleugel (Dh6-f4-b4) werd wit vervolgens fataal. 
Met nog twee wedstrijden te gaan staan we nu 2 wedstrijdpunten en 3 bordpunten los van Heerenveen. Op 6 april treffen we deze concurrent nog tijdens de gezamenlijke slotronde, wederom in De Stripe. Wellicht is er dan wél de mogelijkheid om de fraaie omgeving te bekijken. Nu was ik net op tijd om René van der Gijp te zien analyseren hoe Ajax toch nog van Real Madrid had verloren. Het kan verkeren...

Frank Hoogenboom