Op 22 november bracht het eerste viertal de uitwedstrijd tegen Sneek 2 tot een goed einde. Klaas de Boer doet verslag:

Sneek 2 – Emmeloord 1 

22-11-22 | 19:45 | FSB Competitie 2022-2023, Ronde 3
 
Een ouderwets avondje schaken in Sneek, althans, dan moet je wel de locatie zien te vinden! We hadden het adres ingevoerd in onze navigatiesysteem en eenmaal in Sneek aangekomen wou de navigatie ons rechtsaf laten slaan. Dus blindelings de navigatie volgen is niet altijd een goed idee, het leidde ons op een fietspad en er was geen schaakgebouw te bekennen. Dus omkeren en een nieuwe poging doen. Schijnbaar was ons navigatiesysteem in de war, uiteindelijk kwamen we toch mooi op tijd aan bij de locatie zelf (Convenant gebouw). [NB: de teamleider van Sneek had mij wel een waarschuwing gestuurd per mail, maar helaas bleek dat ook nu weer niet voldoende. Ik heb zelf ook wel eens bij dat fietspad gestaan... FH]
 
De avond zelf begon al leuk, namelijk dat wij een schaakklok in ontvangst mochten nemen omdat het tweede team in seizoen 2021-2022 de beste performance had geleverd. Dat leek mij toch wel een eervolle vermelding voor de mannen die meededen vorig jaar!
 
Dan vervolgens kregen wij de indeling te horen en hebben we onderling bepaald wie aan welk bord zou spelen.
Bord #1: Hielke Gorter (Zwart) – Klaas de Boer (Wit) 0-1
Bord #2: Wytze van der Zee (Wit) – Frans Brouwer (Zwart) ½-½
Bord #3: Jelger Hulshoff (Zwart) – Johan ten Napel (Wit) ½-½
Bord #4: Jan Hans de Jong (Wit) – Roel Boeve (Zwart) ½-½
 
Ik (Klaas) was al heel snel klaar met mijn partij (minder dan 14 zetten & half uur). De tegenstander maakte een opeenstapeling van fouten waardoor ik positioneel een stuk sterker stond. Vooral vanaf zet 6, waar ik Pc3 speelde. Een simpele zet met zoveel dreiging. Het is natuurlijk hartstikke leuk om al snel klaar te zijn, één punt binnen. Maar dan komt het wachten op de rest… (en ja, dat duurde lang).
 
Frans Brouwer speelde een “Niet OK” partij, volgens hemzelf. Toch zaten er in dit partij tal van mogelijkheden maar het resulteerde in een zwaarbevochten remise. Ook Frans was in verhouding met de laatste twee spelers relatief snel klaar.
 
Roel Boeve mocht het op bord 4 opnemen tegen Jan Hans de Jong, een langzaam-lopende partij waarbij beide heren voorzichtig zetten naar voren durfde te wagen. Geen van beide heren heeft echt een voordeel gehad in de partij, Roel bood een remise aan. “Eerst even wachten wat er op bord 3 gebeurt” zei Jan Hans. Net toen hij dacht dat Jelger op bord 3 mogelijk zou winnen accepteerde hij, na een half uur wachten, het remise aanbod van Roel.
 
Johan ten Napel speelde echter een behoorlijk tactische pot waar een aantal leuke varianten in zaten. Ene moment lag de winst in handen van Johan, het ander moment in handen van Jelger. En dat was ook het moment dat Jan Hans de remise van Roel had geaccepteerd. Echter verliep de partij toch anders… Uiteindelijk werd besloten er remise van te maken, min of meer omdat alle pionnen die nog over waren er afgesnoept zouden worden. 
Er zat toch een winnende variant in voor Johan vanaf zet 20, namelijk met je paard de pion op d6 er af slaan. Zie hiervoor ook de partijenpagina. Je moet dit overigens ook maar net zien!
 
Uiteindelijk won Emmeloord 1 met een score van 2½ - 1½, waarvan 1 winstpartij en 3 remises.
Gefeliciteerd heren! Op naar de volgende match tegen Steenwijk 1.
 
(Om de partijverloop te zien, zie de partijenpagina!)
 
Klaas de Boer