Het derde leed een tragische nederlaag tegen ODI uit Workum. De wedstrijd was nog maar net begonnen, toen Johan aan bord 1 al gewonnen had. Het ging zo snel dat ik de heren alleen maar in de nazit aan het bord heb gezien! Intussen had ook Gerard aan bord 2 de wind er aardig onder. Hij won diverse pionnen en leek op de winst af te gaan tot hij zijn tegenstander met een toren op b2 liet binnenkomen. Omdat ook zijn koningsvleugel redelijk open lag, werd hem dat tenslotte helaas fataal. Louis kon het aan bord 3 ook niet bolwerken, maar Peter leek in zijn geliefde koningsgambiet op een eclatante zege af te gaan. Hij had zijn opponent in de tang en kon het op allerlei manieren afmaken, maar liet zich afleiden door een kamikaze-actie van zwart op de damevleugel. In plaats van pardoes mat te zetten, sloeg hij een toren om daarna te moeten vaststellen dat zijn mooie loper door een promotiepion werd opgesnoept. Jammer maar helaas, toch weer verloren en nu moederziel onderaan in deze sterke klasse... Met nog wedstrijden tegen de nummers 1 en 3 te gaan, ziet het er zorgelijk uit. 

Het eerste boekte een nuttige en mooie overwinning op WES in Wolvega en bleef zo op koers om in de hoofdklasse te blijven. 
De winstpartijen van Klaas en Johan en de remise van Frans zijn na te spelen op de partijenpagina. Klaas goochelde er aan bord 1 in een soort Siciliaan weer vrolijk op los en slaagde erin via de damevleugel de zwarte stelling op te blazen. Johan profiteerde aan bord 4 handig van de ontijdige opmars e4 van zijn tegenstander en joeg de witte koning het bord over. Frans bood aan bord 3 remise aan in een spannende stelling waarin hij 2 torens tegen de dame had. Onduidelijk of daar winst in gezeten had. Yousef raakte aan bord 2 pionnen achter, maar slaagde er toch in nog remise te maken. 
Al bij al staat het eerste nu met 5 uit 5 boven de degradatiestreep met een heel peloton met 3 punten achter zich. Met nog 2 wedstrijden te spelen las ik al hele speculaties over de opties om het verblijf in de hoofdklasse veilig te stellen. Mijn advies is: gewoon zo blijven spelen!

Frank Hoogenboom

Het tweede is net als de andere teams uitgebekerd. In Burgum was NEO na barrage te sterk. 
Aan de borden 3 en 4 verliepen de partijen in ons voordeel. Klaas vM stond aan bord 4 met wit steeds wat beter en kreeg op een moment dat het voor zwart al lastig was de kans de zwarte dame te winnen. Man van de avond bij Emmeloord was Han Jona die met gedurfd spel zijn tegenstander in een Pirc wegblies. Zie de partijenpagina.
Aan bord 2 had Albert Henk al snel moeite ruimte te vinden en toen hij het centrum dicht liet lopen, kreeg zwart de kans zijn koningsstelling te bestoken. Uiteindelijk moest hij de vlag strijken. Aan bord 1 werd ik verrast door een tegenwoordig minder gebruikelijke zet 4. Lg5 in de Grünfeld. Ik meende net bij Tata Steel een manier van bestrijden gezien te hebben. Ik kon me die niet meer precies herinneren en speelde op gevoel verder, maar helaas leidde mijn aanpak niet tot het gewenste resultaat. Op de damevleugel stonden wat witte stukken opgesloten, maar helaas de mijne ook, en langzaam maar zeker wist wit mijn koningsstelling beslissend te ondermijnen. 
Vluggeren dus, 3 minuten plus 2 seconden per zet, en daar bleken ze bij NEO wel raad mee te weten: ik wist als enige een remise te scoren... 
Even goed gingen we met opgeheven hoofd terug na een mooie avond. Op maar weer naar de gewone competitie.

Frank Hoogenboom

In een wedstrijd die lang op een overwinning leek uit te draaien speelde het tweede maandag gelijk tegen Heerenveen 2. De positieve stemming kwam er vroeg in toen Han Jona aan bord 3 de witte dame wist te winnen. Hij speelde het speculatieve Lg4 in plaats van het passieve Lc8 en zag zijn tegenstander achteloos h3 antwoorden waarna het middels het plompe Pc3! in één keer uit was (zie de partijenpagina). Intussen leken er wat zorgen aan het bord van Klaas, maar al gauw bleek dat hij scherper gerekend had dan ik als toeschouwer. De zwerftocht van de zwarte dame leidde tot niets (en had zelfs een spoedig einde mogelijk gemaakt), en die van zijn eigen dame wel (zie de partijenpagina). 2-0 dus en naast mij had Albert Henk zijn opponent ook aardig in de verdediging gedrongen. Afmaken was alleen niet zo eenvoudig en toen de complicaties kwamen, bleek de Heerenvener daar toch beter mee om te kunnen gaan dan hij. Mijn eigen partij eindigde ook in misère. Nadat ik een afwikkeling naar een remise-dubbeltoreneindspel had versmaad, ging het langzaam bergafwaarts. De witte stukken drongen mijn stelling binnen en verdediging baatte niet meer... Even zo goed was de 2-2 een goed resultaat waarmee we onze kansen om ons te handhaven in eigen hand houden. 

Frank Hoogenboom

Het eerste heeft zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. In een mooie en spannende wedstrijd bracht Yousef aan bord 2 het eerste halfje binnen. Vanuit een rustige opening zette hij een koningsaanval op die tot eeuwig schaak leidde. Daarna was de vraag of Frans aan bord 3 het dubbeltoreneindspel zou kunnen houden dat al kort na de opening was ontstaan. Wit kon binnendringen naar de zevende rij, maar Frans had voldoende tegenspel om er een halfje uit te slepen. Intussen ontwikkelde zich aan bord 1 een bizar gevecht waarin Klaas de Boer na een ongebruikelijke opening het agressieve g5 met een stukoffer beantwoord zag. Dat leek beslissend maar na Pxe5 bleek Klaas zich eruit te kunnen wurmen en de overhand te kunnen krijgen (zie de partijenpagina). Daarmee was het punt en de voorsprong binnen en was het aan Johan om aan bord 4 het evenwicht te bewaren. Hij schoof een toreneindspel bekwaam naar remise. 
Een nuttige overwinning van het eerste dat zo de degradatiezone even buiten het zicht brengt.

Frank Hoogenboom