Het was al te lezen in de e-mail die Leendert heeft rondgestuurd, maar voor de volledigheid vermelden we het ook nog even op deze website:

• De openbare ledenvergadering zal plaatsvinden op 26 augustus. Hier kan je je ook afmelden voor de interne competitie (wie zich niet afmeldt is automatisch aangemeld...), zal ongetwijfeld worden gesproken over de externe teams, en zullen we zoals gebruikelijk na afloop alle sets stukken controleren.
  • De interne competitie van het seizoen 2019-2020 zal de week daarna, maandag 2 september om 19:45, van start gaan. De manier van indelen zal aangepast worden aan de veranderde omstandigheden (onder andere de externe teams van vier personen), maar verder zal alles zo voortgaan als in vorige jaren. Tenzij we de week ervoor iets anders beslissen, natuurlijk.

Tot 26 augustus!

Omleiding

Van 26 tot 29 augustus, dus ook op de avond van de vergadering, is de Scandinaviëlaan afgesloten in verband met werk aan de riolering. Gelukkig is de Europalaan weer helemaal open (en fraai verbouwd), dus de Ontmoeting blijft bereikbaar; alleen zullen nu juist degenen die van de andere kant komen moeten omrijden. Dat kan via de Zwarte Zeestraat of de Balkan, of zoals gezegd via de Europalaan. (Voor wie met de fiets of te voet komt zal ook de steeg naar de Vogezen/Karpaten nog wel bruikbaar zijn.)

Maandag 6 mei heeft Mart Ekhart afscheid genomen van Schaakclub Emmeloord na een lidmaatschap van meer dan 50 jaar. Voor de jubilaris was er een passende toespraak van voorzitter Frans Westermann en er waren diverse geschenken, waarvan de meest opvallende een bouwplaat van een schaakset was. Mart trakteerde ons op een gebakje van de echte Lemster bakker, dank Mart!
Elders op deze site vindt u een partij die hem als mooiste is bijgebleven uit zijn lange carrière als clubschaker. Hieronder een foto van Mart uit 2007, achter het bord tegen onze inmiddels overleden voorzitter Cees Zee.

Zoals bekend is het volgende week Pasen, en op paasmaandag schaken we niet. De eerstvolgende ronde is daarom de maandag daarna, 29 april.

Dat is meteen de op een na laatste ronde van het seizoen. Deze maandag was al weer ronde 30. Over twee weken dus ronde 31, en op 6 mei spelen we ronde 32 en laatst. De week daarna, dus maandag 13 mei, spelen we nog een snelschaaktoernooi. Het tempo waarin we dan spelen laten we nog even afhangen van hoe veel spelers er op komen dagen.

Daarna gaan we op schaakvakantie. De precieze datum van de algemene ledenvergadering waarmee we volgend seizoen openen is nog niet bekend, maar ga voorlopig maar uit van de eerste week van september. De exacte datum zal op tijd op deze pagina verschijnen.

We vroegen Mart Ekhart die maandag na een lidmaatschap van meer dan 50 jaar afscheid neemt van onze schaakclub, wat hij zijn mooiste partij vond. Bij onderstaande keuze moet u weten dat Dries van der Vorm, die we op deze site onlangs feliciteerden met zijn 90ste verjaardag, ten tijde van deze partij een geduchte tegenstander was. Die zo te kunnen verrassen heeft Mart kennelijk zoveel deugd gedaan dat hij er nóg met plezier aan terugdenkt! Ondergetekende voorzag de partij van licht commentaar, Fritz15 zorgde voor wat analyses.

Frank Hoogenboom

Vandaag wordt ons gewaardeerde lid Dries van der Vorm 90 jaar! Een wat je noemt gezegende leeftijd die een feestje waard lijkt, maar gezien het droeve bericht van het overlijden van zijn levenspartner Annie Tijsen, gezien zijn gezondheidstoestand en niet in de laatste plaats gezien zijn nuchtere aard zal zijn verjaardag niet tot een wild feest aan de Kampwal leiden. Wie hem echter een kaartje of een andere attentie wil sturen, kan zijn adres vinden op de site van de FSB die ook aandacht besteedt aan de mijlpaal die hij heeft bereikt. Namens de schaakclub was Leendert Plat vanmiddag even bij hem langs gegaan en Henk Valkema en Kees Wagemaker bezochten de begrafenis van Annie.

Op de eerste plaats zijn onze condoleances dus op zijn plaats, en daarnaast onze felicitaties. Achter het schaakbord kan Dries al vele jaren vanwege zijn afnemende gezondheid niet meer plaatsnemen, maar dat wil niet zeggen dat hij het schaken helemaal niet meer volgt, je zou kunnen zeggen dat hij zich "naast" het bord bevindt.

Dat was in het verleden wel anders, toen hij menig hard duel moet hebben uitgevochten op hoog niveau, beslist hoger dan ik zelf ooit heb bereikt. Toen ik in de jaren '90 lid werd van Schaakclub Emmeloord was zijn scherpte al een stuk minder en niet zelden stelde hij al na enkele zetten de vraag of we al konden gaan klaverjassen. Voor mij was dat meestal reden om er nog even extra tegenaan te gaan, want ik was en ben van mening dat je voor klaverjassen bij een andere vereniging of in een ander etablissement moet zijn dan onze speelzaal, maar voor Dries was het een vast onderdeel van de schaakavonden.

Frank Hoogenboom