Vandaag wordt ons gewaardeerde lid Dries van der Vorm 90 jaar! Een wat je noemt gezegende leeftijd die een feestje waard lijkt, maar gezien het droeve bericht van het overlijden van zijn levenspartner Annie Tijsen, gezien zijn gezondheidstoestand en niet in de laatste plaats gezien zijn nuchtere aard zal zijn verjaardag niet tot een wild feest aan de Kampwal leiden. Wie hem echter een kaartje of een andere attentie wil sturen, kan zijn adres vinden op de site van de FSB die ook aandacht besteedt aan de mijlpaal die hij heeft bereikt. Namens de schaakclub was Leendert Plat vanmiddag even bij hem langs gegaan en Henk Valkema en Kees Wagemaker bezochten de begrafenis van Annie. 

Op de eerste plaats zijn onze condoleances dus op zijn plaats, en daarnaast onze felicitaties. Achter het schaakbord kan Dries al vele jaren vanwege zijn afnemende gezondheid niet meer plaatsnemen, maar dat wil niet zeggen dat hij het schaken helemaal niet meer volgt, je zou kunnen zeggen dat hij zich "naast" het bord bevindt. 

Dat was in het verleden wel anders, toen hij menig hard duel moet hebben uitgevochten op hoog niveau, beslist hoger dan ik zelf ooit heb bereikt. Toen ik in de jaren '90 lid werd van Schaakclub Emmeloord was zijn scherpte al een stuk minder en niet zelden stelde hij al na enkele zetten de vraag of we al konden gaan klaverjassen. Voor mij was dat meestal reden om er nog even extra tegenaan te gaan, want ik was en ben van mening dat je voor klaverjassen bij een andere vereniging of in een ander etablissement moet zijn dan onze speelzaal, maar voor Dries was het een vast onderdeel van de schaakavonden. 

Frank Hoogenboom