Gisteren was het een mooie dag voor onze club! Zowel het eerste als het tweede team is kampioen geworden! Beide teams van harte gefeliciteerd!
Het tweede leverde een knappe prestatie door in Onna te winnen van het derde van Steenwijk dat toch aardig wat ratingpunten meer meebracht dan de Emmeloorders.
Het eerste werd zonder te spelen kampioen, omdat de enig overgebleven concurrenten, Steenwijk en Heerenveen, tegen elkaar gelijkspeelden. In de laatste wedstrijd, komende vrijdag in Rijs, gaat het dus om de eer, maar dat zal toch niet verhinderen dat de mannen hun stinkende best zullen gaan doen.

Volgend seizoen keert het eerste dus terug naar de hoofdklasse en kan het tweede zijn geluk in de eerste klasse gaan beproeven.
Een verslag van de wedstrijd van het tweede volgt nog.

Frank Hoogenboom

Gisteravond het nieuwe jaar afgetrapt met een avondje vrij schaken met allerlei afwijkende schaakvormen. Nooit geweten hoe lastig het is als je, na de eerste zet van wit, steeds ieder 2 zetten mag doen! Je koning ligt er dan zomaar af, zoals ik tegen Mayar moest ervaren... Verder dobbelschaak gespeeld, waarbij iedere keer de dobbelsteen bepaalt welk soort stuk je moet zetten. Uitnodiging tot kamikazeacties! Er vreselijk afgemaaid door Richard in het Fischer Random Chess. Ik rokeerde kort, terwijl juist de meeste van de zware stukken in de beginstelling op de koningsvleugel stonden...

Tenslotte nog wat aan probleemoplossing gedaan, ook altijd leuk! Kortom: het was een aangenaam begin van het nieuwe schaakjaar! 

Om mij heen werd er ook driftig geschoven én geanalyseerd (hoezo Pxe4 in de open Spanjaard, Matthijs en Charlie, en waarom wilde Dick steeds een andere tegenstander?).

Met een opkomst van een man of 20 mochten we niet klagen. 

Volgende week de volgende ronde in de interne competitie, nummer 16. 

Frank Hoogenboom

Vandaag bezocht ik weer het TataSteeltoernooi in Wijk aan Zee. Dit jaar was aanmelding verplicht, ook voor bezoekers, en mocht geen grotere rugtassen mee naar binnen. Alles in de strijd tegen het valse spel... Het was er overigens ouderwets druk, en om dat in goede banen te leiden, was er dit jaar een soort tribune voor de speelzaal waar de hoogste groepen zaten. Wel een goed idee van de organisatie, want zo konden extra veel mensen een glimp van de spelers en de partijen opvangen. Wel leuk ook om te zien hoe het topschaak qua bezetting evolueert. Vroeger zag je zelden een Aziaat in de hoofdgroep, nu zijn het bijna allemaal van die frêle koppies, strak in het pak, alleen de stropdas ontbreekt. En schaken dat ze kunnen... Maar uiteraard had ik vooral aandacht voor onze plaatselijke favorieten. Anish Giri speelde met zwart tegen Wesley So. Het werd de verwachte remise in een rustige partij. Natuurlijk stonden we in de speelzaal te loeren of er niet érgens nog spel in het gelijkstaande toreneindspel zat, maar nee... Koploper Abdusattarov liet al snel een zetherhaling toe tegen Ding Liren en ja, het is Dings toernooi niet, dus die ging daar wel in mee. Jorden van Foreest leek een heel mooie stelling op te bouwen tegen de Duitser Keymer, en lang had ik er wel vertrouwen in dat hij dat varkentje zou gaan wassen. Maar zoals Wim Kan al zei: "kom je één dag niet in de tuin, dan gebeuren er ongeregeldheden...". Plotseling hakte zwart met zijn loper in op h3 en bleek wits paard op d6 kwetsbaar, zo kwetsbaar dat pionverlies niet te voorkomen viel. Toen ik om 7 uur besloot af te nokken, leek hij verloren te staan, maar ik lees net dat hij de veilige remisehaven nog heeft weten te bereiken. Na 96 zetten, zie ik, dat wel...
Veel aandacht ging natuurlijk uit naar de partij van wereldkampioen Magnus Carlsen tegen Parham Maghsoodloo. Op een zeker moment ging de Iraniër voor pionwinst en even leek hij gevaarlijk op te komen zetten met zijn d-pion. Zijn koning stond alleen niet veilig en daar wist de wereldkampioen handig van te profiteren. Hij wikkelde af naar een toreneindspel met een pion meer dat hij bekwaam uitschoof. Het viel me op dat de meeste toeschouwers hun hielen lichtten toen hij de speelzaal verliet, en dat terwijl er nog genoeg te beleven viel in de 2e en 3e groep. Fraai was de verdediging van Erwin l'Ami tegen Javokhir Sindarov. Het eindspel van T+L met pionnen en lopers van ongelijke kleur zag er heel lastig uit voor hem, maar hij vond een verdediging waarvan de jonge Oezbeek kennelijk zo onder de indruk was dat er tot remise werd besloten.
En zo wandelde ik de hele middag van monitor naar monitor, terwijl anderen gelijksoortige bewegingen maakten en de enkelingen achter de borden hun zetten deden. Even kwam de wedstrijdleider in actie toen er in het publiek een piepje van een telefoon klonk, maar verder was er weinig wanklank te horen.

Frank Hoogenboom

Namens het bestuur van schaakclub Emmeloord wens ik eenieder een goed begin van 2023 en een vruchtbaar en sportief jaar!
We starten dat op maandag 2 januari met een avond met diverse afwijkende soorten schaak. Wat dacht je van dobbelschaak (geen "dubbelschaak"!; zie voor de regels https://www.schaakmaarraak.nl/dobbelschaak ) of Fischer random chess (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaak_960 ) of kameleonschaak (principe: als je een stuk slaat, neem je de functie van dat stuk aan, maar... een koning blijft een koning, een pion voorbij de 4 rij mag zonder gevolgen geslagen worden)?
Wil je gewoon schaken? Dat kan ook, maar er is geen ronde in de interne die avond. De eerstvolgende, 16e ronde van de interne is op 9 januari. 

Frank Hoogenboom, voorzitter