Het eerste en derde hebben hun wedstrijden in de slotronde van de FSB-competitie verloren.

Het derde ging met 3,5 - 0,5 ten onder tegen kampioen Steenwijk 3. Gert speelde verdienstelijk remise aan bord 1, maar de anderen moesten als vaker dit seizoen hun meerdere erkennen in hun tegenstanders. Het derde had dan ook eigenlijk in de derde klasse had moeten uitkomen, maar was gevraagd een opengevallen plaats in de tweede klasse in te vullen. Even goed chapeau voor het team dat gestreden heeft voor wat het waard was!

Het eerste verloor in de slotronde met 3 invallers toch maar nipt van Sneek 1: 1,5-2,5. Aan bord 1 kon Frans Brouwer het niet bolwerken en Gerard Tiek, invaller vanuit het derde, ging aan bord 2 ten onder. Een mooie avond werd het voor Han Jona Verbaan, die erin slaagde aan bord 3 zijn partij te winnen. Ook Albert Henk van Urk zal tevreden geweest zijn met zijn remise aan bord 4. Door dit resultaat eindigt Emmeloord net boven Sneek als vierde.

 

Frank Hoogenboom

Het tweede heeft zijn laatste wedstrijd in de 1e klasse B van de FSB met 2-2 gelijkgespeeld tegen Heerenveen 1. Het patroon van de wedstrijd was met wat kleine variaties net als het hele seizoen: Han Jona komt wat in de verdrukking maar wint uiteindelijk overtuigend, Albert Henk komt behoorlijk te staan, maar verliest tenslotte toch, Klaas is redelijk vredelievend en speelt remise tenzij hij getart wordt, en ondergetekende vergaloppeert zich in de opening en komt heel goed weg met remise óf wordt in de pan gehakt. Waarbij deze keer Klaas vredelievend was en ik heel goed weg kwam. 

Een prestatie op zich vind ik dat het team de hele competitie in dezelfde opstelling heeft kunnen spelen. Hulde aan de jongens die er iedere keer maar weer stonden!

Topscorer was Klaas met een paar mooie winstpartijen en een score van 4,5 uit 7, Han Jona eindigde met 4 uit 7 als goede tweede, ondergetekende en Albert Henk met respectievelijk met 3 en 0,5 uit 7 als de jongens die de hardste klappen kregen. 

Met 6 punten uit 7 wedstrijden zijn we boven de streep geëindigd en dat mag best een goede prestatie worden genoemd, aangezien we in dezelfde klasse speelden als het eerste vorig seizoen.

 

Frank Hoogenboom

Het tweede kon het ook tegen de reserves van Steenwijk niet bolwerken. Aan bord 1 raakte ondergetekende vanuit een London al snel wat in de verdrukking. Echte problemen waren het niet maar hadden het wel kunnen worden als zwart op zijn laatste zet voor zijn remiseaanbod het wat agressievere c5 had geprobeerd. Kort nadat ik remise had geaccepteerd werd ook aan bord 4 de vrede gesloten. Klaas van Meijeren had op de damevleugel een mooie pionnenfalanx opgezet en keepte op de koningsvleugel bekwaam alle kansen van wit. Misschien had hij nog door kunnen spelen, maar ook dan was remise de meest waarschijnlijke uitslag geweest. Aan de andere borden ging het mis. Albert Henk had aan bord 2 het probleem dat wit een pionnenmeerderheid op de damevleugel had die krachtig gesteund werd door de witte lopers. Hij koos ervoor alle pionnen op de ene overblijvende witte vrijpion na te ruilen en daarmee meteen ook de lopers van het bord te verwijderen. Helaas bleek het resterende witte paard veel sterker dan de zwarte loper die een steunpunt node moest missen. Het elegante Tc7 bleek beslissend. Han Jona zette op het derde bord een Alapin neer waar hij niet goed uit kwam. Zijn centrumpionnen gingen verloren en er kwam te weinig activiteit voor terug. Bovendien kwam zijn paard in een lastige penning terecht. Na de opstoot f5 was het snel met het witte verzet gedaan, en zo stonden we om 11 uur weer buiten, een illusie armer. In de laatste wedstrijd, op 8 april tegen Heerenveen, zal er gescoord moeten worden om niet met angst en beven de andere resultaten te moeten afwachten...

 

Frank Hoogenboom

Het eerste heeft zijn wedstrijd in de zesde ronde van de hoofdklasse FSB met 3-1 gewonnen van de Rode Loper uit Leeuwarden. Door de overwinning lijkt het team zich te handhaven in de hoofdklasse, en daar mogen we best tevreden over zijn, want het hele seizoen moest het team het zonder de beoogd kopman Timo Koffeman stellen.
Klaas de Boer nam de honneurs ook deze keer weer waar en hij boekte een correcte remise aan bord 1. Aan bord 2 maakten Yousef en zijn tegenstander er met gedurfd en gepointeerd spel een waar spektakelstuk van waarin de kansen telkens wisselden, maar de Emmeloorder tenslotte aan het langste eind trok. Zie de partijenpagina.
Aan bord 3 raakte Frans Brouwer al snel in de verdrukking. Hij wist nog net te opponeren via de d-lijn, maar een inval of materiaalverlies in die zone bleef steeds boven zijn stelling hangen. Hoe het tenslotte toch mis ging voor zijn tegenstander, is na te spelen op de partijenpagina. Aan bord 4 had ondergetekende lange tijd het beste van het spel en toen mijn tegenstander zich in een afwikkeling vergiste, leek er zelfs even winst in te zitten. Met een onderdoordachte loperzet vergooide ik die echter weer, zodat er een potremise-eindspel overbleef.

Frank Hoogenboom

Het derde leed een tragische nederlaag tegen ODI uit Workum. De wedstrijd was nog maar net begonnen, toen Johan aan bord 1 al gewonnen had. Het ging zo snel dat ik de heren alleen maar in de nazit aan het bord heb gezien! Intussen had ook Gerard aan bord 2 de wind er aardig onder. Hij won diverse pionnen en leek op de winst af te gaan tot hij zijn tegenstander met een toren op b2 liet binnenkomen. Omdat ook zijn koningsvleugel redelijk open lag, werd hem dat tenslotte helaas fataal. Louis kon het aan bord 3 ook niet bolwerken, maar Peter leek in zijn geliefde koningsgambiet op een eclatante zege af te gaan. Hij had zijn opponent in de tang en kon het op allerlei manieren afmaken, maar liet zich afleiden door een kamikaze-actie van zwart op de damevleugel. In plaats van pardoes mat te zetten, sloeg hij een toren om daarna te moeten vaststellen dat zijn mooie loper door een promotiepion werd opgesnoept. Jammer maar helaas, toch weer verloren en nu moederziel onderaan in deze sterke klasse... Met nog wedstrijden tegen de nummers 1 en 3 te gaan, ziet het er zorgelijk uit.