Emmeloord - De Emmeloordse schakers zijn voor de derde achtereenvolgende maal kampioen geworden in de promotieklasse van de Friese Schaakbond. Tijdens de gezamenlijke slotronde van de promotieklasse en de 1e klasse in het MFC Nieuw Jeruzalemkerk in Emmeloord werd naaste concurrent Fpion uit Harlingen met een 5,5 - 2,5 nederlaag naar huis gestuurd. Jacob de Jong zette aan bord 8 de toon door probleemloos te winnen, nadat zijn tegenstander een stuk verblunderd had. Aan bord 3 speelde Johan ten Napel een gecompliceerde Spaanse partij met wederzijdse kansen die tenslotte in remise eindigde. Aan bord 4 wandelde Tiemen de Jong de hele middag langs het randje van de afgrond. Uiteindelijk miste hij zelf een winnende torenzet waarna remise het resultaat was. Frank Hoogenboom vond aan bord 2 de winnende aanval weliswaar niet, maar trok in een voordelig eindspel de winst alsnog naar zich toe. Rob Kamminga deed zijn best de Harlinger topscorer van zijn 7e achtereenvolgende overwinning af te houden. Dat lukte, maar de gedroomde winst werd het niet voor de man uit Creil. Hij moest nog voor remise werken, nadat hij een pion had weggegeven. Het kampioenschap was daarmee binnen en kreeg extra glans doordat Timo Koffeman aan bord 1 zijn overwicht met een koningsaanval in winst omzette en Henk Valkema aan bord 5 met zijn vrijpion naar promotie kon doorstoten. Tenslotte ging alleen Nico Lemsom onder het juk door. Aan bord 7 werd het verlies van een pion hem tenslotte fataal. 

Door het verlies van Fpion ging de andere concurrent, Sneek II, met de 2e plaats strijken. Promotie zit er voor de Emmeloorders helaas niet in, omdat een aantal spelers niet standaard op zaterdag kan spelen, de speeldag van de nationale competitie. Enkele andere spelers komen ook voor het Briesend Paard op Urk uit en de regels van de bond laten niet dat zij zowel in de regionale competitie als in de nationale competitie meedoen. 

Op de website van de FSB viel te lezen dat de locatie voor deze slotronde, het MFC Nieuw Jeruzalemkerk in Emmeloord, een uitstekende keuze was! Dankzij dat verslag weten we nu ook dat Emmeloord dichterbij is dan menig Fries denkt! Dank aan het bestuur van Sc Emmeloord en aan Meep Bouw voor hun assistentie en steun bij de organisatie en dank aan Adolf Bessembinders en zijn team voor de uitstekende verzorging!

Frank Hoogenboom

 

 

 

 

 

 

Het kampioensteam met v.l.n.r. Hoogenboom, J. de Jong, Koffeman, Lemsom, Ten Napel, T. de Jong, Valkema en Kamminga [foto: Marten van Asperen]