Het eerste viertal blijft op koers voor de titel in klasse 1B van de FSB-competitie. De reserves van Steenwijk werden dinsdag te Onna met 3-1 verslagen. Aan bord 1 kreeg Johan een obscuur gambietvariantje van het Russisch te verstouwen. Al snel bleven aan beide zijden het loperpaar en één toren over naast een sloot pionnen waarvan Johan er aanvankelijk eentje meer had. Hij investeerde nogal wat tijd om een plan te bedenken waarmee hij een van de zwarte lopers had kunnen winnen en koos, toen dat net niet bleek te werken, voor remise door eeuwig schaak.
Naast hem had Klaas de Boer zijn koning al in vroeg stadium naar d8 moeten verplaatsen. Toen de dames geruild werden, bleek dat geen bezwaar meer en kon hij langzaam maar zeker terreinwinst boeken op de f-lijn en later ook op de damevleugel. Met wat taktische grappen draaide hij zijn tegenstander dol waarna de ver opgerukte a-pion de beslissing bracht.
De partij van de avond was toch wel de Siciliaan die Frans op het bord kreeg. Hij pakte de zaken energiek aan en met krachtzetten als f4-f5 en e5-e6 leek hij zijn tegenstander binnen de kortste keren weg te blazen. Nadat die een penning op f7 had weten op te heffen, koos Frans ervoor zwart een geïsoleerde dubbelpion te bezorgen. Het gevolg was weliswaar dat zwart wat tegenspel wist te ontwikkelen, maar na de mokerslag Dg6! bleek dat zwarts stukken zo ongelukkig geposteerd stonden dat mat alleen nog te vermijden was door de dame te geven. 
Door dit alles stond het 2,5-0,5 en was de buit binnen, zodat ik met een gerust hart mijn partij kon uitspelen. In de opening peinsde ik lange tijd over de rokade of Pa5 en van de keuze voor de laatste zet had ik na het antwoord Da4+ direct al spijt. Ik meende te moeten wijken met Kf8, en in tegenstelling tot de situatie bij Klaas kostte het mij grote moeite een veilige plek voor de koning te vinden. Wit kwam vervaarlijk opzetten met f4 en d5, maar gaf me daarbij wel de kans met het paard naar c4 te springen en een belangrijke aanvaller te elimineren. De tijdnoodfase ging ik zelfs met goede kansen in, maar gezien al het voorafgaande vond ik het wel zo netjes en rustgevend om remise aan te bieden. Daarna kon de thuisreis door de lintbebouwing van het mooie Onna en Zuidveen een aanvang nemen. Met de thuiswedstrijd tegen Lemmer en een bezoek aan Rijs nog in het vooruitzicht, zijn we nog altijd ongeslagen.

Frank Hoogenboom