Zoals beloofd: het uitgebreidere verslag van de externe competitiewedstrijd van ons tweede team, gerapporteerd door teamleider Johan Tode.

 
Het was een prima competitie, waarbij de gasten enigszins laat waren, maar we bij hun aankomst snel gemoedelijk konden beginnen. 
 
Mijn eigen partij (bord 3) gaf binnen een half uur (misschien wel binnen 20 minuten), het eerste punt.
 
Op bord 4 wist Albert-Henk na een vroege fout van de tegenstander - kwam hier een paard voor te staan - zijn stelling te consolideren en het tweede punt binnen te harken. Knap dat, ondanks het toch nog kranige verweer van de tegenstander, Albert-Henk zijn voordeel niet meer uit handen gaf.
 
Bord 1 wist na een lange partij met spannend eindspel het derde punt binnen te slepen. Winst was hiermee verzekerd. Gerard had 5 pionnen en een paard tegenover 2 pionnen en 2 lopers. Hoewel er wat bezorgde blikken rondgingen uit eigen vereniging, leek het me een kwestie van tijd dat Gerard zijn voordeel kon gaan benutten. En dit heeft hij dan ook op voortreffelijke wijze gedaan.
 
Matthijs, die als invaller op bord 2 speelde, had misschien wel de lastigste partij (of tegenstander). Een langdurige schuifpartij. Persoonlijk mijn favourite soort wedstrijden. Matthijs had al snel een pion voorsprong en ik dacht dat het misschien wel een remise kon worden. Echter kreeg de tegenstander steeds meer initiatief en uiteindelijk bezweek onze laatste speler dan toch onder de druk. Iets wat kan gebeuren en snel maar weer vergeten mag worden. Jammer voor het persoonlijke resultaat, maar een zeer mooie overwinning van het team.

 
Mijn korte partij:
 
1. e4 - e5
2. Pf3 - Pc6
3. Lc4 - f5 
 
Het Rousseau-gambiet. Bij veel spelers (op niveau 2e klasse) niet bekend. Erg verrassende verdediging met heel veel agressieve aanvalskansen voor zwart. Ietwat omstreden, omdat wit met goed spel voordeliger komt te staan en dan is de Koningsvleugel door een vroege f5 verzwakt. Maar dat goede spel dient er dan wel eerst te komen. Hier is d4 het beste tegenantwoord en ook d3 is goed. Mijn tegenstander maakte de fout het gambiet aan te nemen. 
 
4. exf5 - e4
 
Het paard wordt aangevallen en kan alleen nog maar terug naar de beginpositie. (De2 levert vervelende valletjes op, niet doen!).
 
5. Pg1 - Pf6 .
 
In de analyse onnauwkeurig,  maar voorkomt een vroege Dh5.
 
6. f3 (?) - d5 (2e fout van de tegenstander)
 
7. Lb5 - Lxf5
8. d3 - Lc5
 
Met 4 stukken ontwikkeld tegen één. Slaat wit het Paard op c6, dan is zijn enige ontwikkelde stuk van het bord en de dubbelpion levert een open lijn voor de toren.
 
9. fxe4 - dxe4
10. Lg5 - Dd4
 
Een vroege dame in het spel is af te raden, maar druk op b2 met aanval op twee stukken (wat nog niet direct kan) en matdreiging plus het al opgedane voordeel, maakte de weg vrij.
 
11. LxPf6 
 
De blunder van mijn tegenstander, door de druk zag hij mat over het hoofd.
 
11. ... - Df2#
 
En zoveel gedachten zitten er achter slechts 11 zetten. Wat is schaken soms een mooie sport.