Het eerste won maandag ook zijn tweede wedstrijd van het seizoen. Bakkeveen werd met een 3-1 nederlaag naar huis gestuurd.
Al snel kwam Klaas de Boer aan bord 4 in een comfortabele positie terecht. Hij kon op veel manieren winnen en maakte geen fout: 1-0. Ondergetekende kreeg het op het oog bescheiden 1. b3 tegen zich en wist er weinig tegen te bereiken. Sterker nog: reden genoeg om zorgen te hebben om het witte initiatief op de damevleugel. Toen mijn tegenstander echter dameruil aanbood, kon de vrede direct worden getekend. Frans was aan bord 1 in een ingewikkeld middenspel beland waarin zowat alle paarden aangevallen stonden. Omdat hij onverwachte matdreigingen kon organiseren, slaagde hij erin een eindspel met 2 pionnen meer te bereiken. Zijn tegenstander gaf op voordat het zover kwam. [zie de pagina Partijen] Daarmee was de winst binnen. Johan, tenslotte, had aan bord 2 een Caro Kann voorgeschoteld gekregen, waarin zijn tegenstander een minder bekende variant met Ph5 koos. Later bleek dat hij de hele opening voor het eerst speelde. Als dat zo was, dan kwam hij er goed uit. Johan wist weinig te bereiken en moest tenslotte met remise genoegen nemen.

Frank Hoogenboom

Hieronder de partij van Klaas met commentaar van de winnaar:

Wit: Klaas de Boer
Zwart: Wiebe Hoekstra
FSB-competitie 1e klasse B
31-10-2022

 

1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 
 
meteen in de aanval, ik speel graag een snelle Lb5.
 
Dc7 ?!
 
Dc7 zou ik zelf niet do snel spelen omdat je mede hierdoor een opening beperkt en tempoverlies creëert, beter zou zijn g6 of e6 zelf zou ik voor laatstgenoemde e6 gaan om zo toch je diagonalen open te breken.
 
 4. O-O g6 5. Te1 a6 6. Lxc6 Dxc6
 
Met de dame pakken lijkt me niet de meest voor de hand liggende zet, eerder speel ik bxc6 of dxc6, beide prima zetten, echter wel een dubbelpion, maar pakken met je dame creëert wederom een tempoverlies.
 
Hierna ga ik de druk in het centrum invoeren, ook omdat hij nog geen ontwikkelingen heeft gedaan met zijn stukken.
 
7. d4 d5 ?
 
Wellicht niet de beste zet, d6 lijkt mij beter. Ik zet mijn aanval in door een mooie zet:
 
8. Pe5 De6 9. exd5 Dxd5 10. Pc3 Dxd4
 
Mijn pion pakken lijkt goed, maar is het niet, het opent voor mij nu ook de d-lijn waar ik een mogelijke penning wil forceren.
 
11. Pd5 
 
Een dubbele vork dreiging!
 
11. .. Ta7 12. Qf3 
 
Ta7 leek mij een dubieuze zet, ik blijf druk opvoeren op de koningsvleugel.
 
12. .. f5 13. Lf4 
 
Nu wil ik mijn loper in het spel betrekken met de intentie om mijn paard te beschermen op een mogelijke aanval met Pc7.
 
13. .. Lg7 ?
 
Een blunder, hierna volgt namelijk:
 
14. Tad1
 
Een sublieme "penning", let op de mooie mogelijke penningen die hieruit kunnen volgen (en mat dreigingen). Wanneer zwart mijn toren slaat met 14. .. Dxd1 volgt 15. Pc7+ Kf8 16. Dxd1
Uiteindelijk houdt het hier voor zwart op.
 
Echter speelt hij voor mij onverwachts loper naar e5.
 
14. .. Lxe5 15. Lxe5 
 
Ik pak zijn loper terug met mijn loper, hierbij twijfelde ik om de Dame te slaan maar ik zou dan een Paard + Toren kwijt zijn voor een dame. Daar is op zich niets mis mee, maar ik besloot toch terug te nemen met mijn loper waardoor ik een penning creëerde tussen zijn Dame en Toren en bovendien een vol stuk voor kwam te staan.
 
15. .. Dxd1 16. Txd1 Pf6 17. Pf6+ exf6 18. Lxf6
 
Dit is een kwestie van materiaal afwikkelen (en een pion winst) om positioneel sterker te komen te staan en uiteindelijk een geforceerde matdreiging te creëren. 
 
18. ..Tf8 19. De3+
 
Hierna dreigt mat in 2. Mijn tegenstander gaf op.