Afgelopen vrijdag moest het tweede bekerteam de eerste ronde spelen tegen DTK 2 in Buitenpost.

Klaas (van Meijeren) speelde op bord 1 en kon door een grote fout van zijn tegenstander pardoes mat zetten. Johan (Tode) kwam op bord 2 in een eindspel terecht waarin beide spelers nog heel wat pionnen (met beide een vrijpion) hadden. Alleen had zijn tegenstander nog wel een toren tegenover een loper van Johan. Johan probeerde nog wel een blokkade op te werpen, maar dat mocht niet baten.

Ikzelf speelde op bord 3 en kwam al vrij vlot in een eindspel terecht waarin ik positioneel iets beter stond. Ik kon twee pionnen opsnoepen en vervolgens torens afruilen. We hadden beiden nog een loper, maar met mijn twee verbonden vrijpionnen was er voor mijn tegenstander dan ook niet zoveel meer te beginnen.

Matthijs speelde op bord 4 en verloor helaas. Hoe de partij precies ging heb ik een beetje gemist, maar op een gegeven moment stond Matthijs zijn koningstelling zwaar onder druk en kon de toren van zijn tegenstander de boel openbreken.

En dus stond het 2-2. Omdat dit voor de beker is, moest er wel een winnaar aangewezen worden. Dus moesten we nog een ronde snelschaken, waarbij we slechts 3 minuten op de klok hadden met een bonus van 2 seconden per zet.

Johan, Matthijs en ikzelf wonnen onze partijen. Wat nou precies de uitslag was bij Klaas is me niet helemaal duidelijk geworden. Volgens mij deed zijn tegenstander een illegale zet en sloeg Klaas vervolgens de koning. Dat zorgde voor wat verwarring over wat nou precies de regels zijn in een dergelijk geval. Maar omdat de teamwinst voor ons al beklonken was, lieten ze de zaak dan ook maar rusten.

Albert Henk van Urk

NB Frank Hoogenboom: de wedstrijd kreeg een vervelend staartje: in het bekerreglement van de bond blijkt namelijk te staan dat voor de beker in eerste instanties dezelfde spelers speelgerechtigd zijn als die zijn opgegeven voor hetzelfde team voor de gewone competitie. Stel je een invaller op dan mag zijn rating ten opzichte van de overige spelers niet teveel naar boven afwijken. En dat bleek bij Klaas wel het geval... De competitieleider kon dan ook niet anders dan de wedstrijd voor Rijs gewonnen te verklaren.