Het derde team, dit seizoen voor het eerst in competitie én toegelaten tot de tweede klasse, remiseerde verdienstelijk tegen Lege Geaen uit Scharnegoutum. De topborden gingen verloren maar aan de twee staartborden werd er lustig op los gescoord. 

Johan Tode, die aan bord 1 speelde, was eerlijk: "mijn tegenstander heeft simpelweg beter geschaakt en verdiend gewonnen." Hij werd verrast door een Orang Oetang (1. b4) en verloor in het middenspel een van zijn randpionnen. De pionnenmars die er op volgde, noodzaakten hem een kwaliteit te geven, maar intussen verloor hij nog een pion en nadat zijn tegenstander zijn verdediging op orde had gekregen, was er geen eer meer voor onze topman te bereiken.

 

Gerard Tiek had geen fijne avond. Op de zevende zet speelde hij b3 waar a3 noodzakelijk was. Stuk weg, nooit meer teruggezien.

Het heil moest dus van bord 3 en 4 komen. Aan bord 4 speelde Peter Weijs zijn geliefde koningsgambiet. Zijn tegenstander kende deze opening niet en nadat beiden de korte rokade hadden gespeeld, kon hij met zijn witveldige loper pion f7 onder vuur nemen gezet en zijn zwartveldige loper op pion h6 pion. Daarna keek hij met de dame naar pion g7. Toen zijn opponent meende het gevaar te moeten bezweren met de zet Pg6 werd hij verrast door Dxg6 met stukwinst. De halfopen f-lijn bracht daarna de beslissing.

Gert Boer won ook, aan bord 3. Uit de foto's van diverse momenten uit de partij, die hij me opstuurde, leid ik af dat hij als winnaar uit een zware discussie op de c- en d-lijn tevoorschijn kwam, omdat hij de witte pion d4 kon pennen en daarmee op klaarlichte dag een stuk kon winnen. Dat was voldoende om een beslissende pionnenopmars te starten. 

Frank Hoogenboom