Maandagavond zat het aardig vol achter het scherm in het Buurthuis! Heerenveen 1 en Franeker waren op bezoek voor een bekerwedstrijd. Na loting aan bleken we in beide wedstrijden op de even borden wit te hebben, net als in de gewone competitie.

Het eerste haalde de volgende ronde niet. Bij ontstentenis van kopman Timo en kampioen Klaas (de laatste wegens blijde familieomstandigheden: gefeliciteerd, Klaas!) speelde Yousef aan bord 1. En hoe! Hij profiteerde handig van het bezit van de witveldige loper tegenover de open koningsstelling van zijn tegenspeler. Johan kon het vervolgens aan bord 3 in gesloten Siciliaan niet bolwerken. Zijn tegenstander sloeg zijn koningsvleugel weg en viel binnen langs de h-lijn. Tromp Willem offerde als invaller aan bord 4 een pion in een Franse partij. Met zijn half-open f-lijn leverde hem dat een aardige aanvalsstelling op. Met een loperoffer op f7 bleek hij echter net iets té optimistisch. Frans moest daarom uit niets iets maken aan bord 2. Zijn stelling was remiseachtig toen hij dan maar met een toren op avontuur ging richting de zwarte koning. De toren raakte echter opgesloten, hij moest de kwaliteit geven en mocht vervolgens blij zijn dat zijn tegenstander gezien de stand in de wedstrijd (en het late uur misschien) genoegen nam met remise. 

Hoe anders liep het bij het tweede team. Aan bord 4 was Klaas van Meijeren het eerste klaar. Hij offerde pardoes een loper op h7 en toen zijn tegenstander die nam, maakte hij het op originele wijze af. Na afloop kon er nog wel discussie zijn of zwart zich nog met g6 in plaats van Kxh7 had kunnen verdedigen. Zie de partijenpagina voor een analyse van die variant.
Aan bord 3 had Han Jona zijn tegenstander met zijn mooie lopers aardig in de mangel. Hij maakte het bekwaam af, hoe heb ik niet gezien, want ik zat intussen zelf in diep gepeins verzonken...
Aan bord 2 liep het met Albert Henk niet goed af. Zwart had een paard op c4 geposteerd en dat beest kon onder omstandigheden naar d2 springen voor een vork op toren en dame. Lange tijd zag Albert Henk dat ook, maar helaas zette hij toch ontijdig zijn paard van f3 weg. Daarna viel hij nog met de moed der wanhoop aan, maar zijn tegenspeler maakte geen fout meer en speelde de partij bekwaam uit.

Zelf zat ik aan bord 1 en keek al gauw tegen een iets mindere stelling aan. Ik meende mijn problemen met een paar krachtzetten te kunnen oplossen, maar helaas werd ik door het eenvoudig h3 uit de droom geholpen. Weg kans om het witte centrum te stoppen. Dan maar een pion geofferd om mijn spel iets te bevrijden. Veel leek het allemaal niet te helpen, want nu kreeg wit weer een vrije h-pion en met dames en 2 paarden nog op het bord leek het pleit beslecht. Maar terwijl ik mijn tijd te snel zag wegtikken, vergaloppeerde mijn opponent zich en kon ik mijn pionnetje weer terugwinnen. Daarna bleef een dame-eindspel waarbij ik eeuwig schaak kon geven. Zo zat het dus mee en bereikte het tweede de volgende ronde.

Frank Hoogenboom