Het bekerteam bereikte maandag de tweede ronde van de vernieuwde bekercompetitie door het team van De Donger met duidelijke cijfers te verslaan: 3,5-0,5. Gezegd moet worden dat mijn indruk is dat niet de sterkste 4 schakers uit Dokkum naar ons toegekomen waren en vooral Rob (aan bord 2) en Henk (aan bord 4) hadden daardoor een relatief makkelijke avond. Rob was het eerste klaar omdat zijn tegenstander de eerste complicaties in het Wolgagambiet niet te boven kwam. Bij Henk duurde het iets langer. De pion op c7 was korte tijd een doorn in zijn vlees, maar met enkele fijne torenzetten wist hij die te elimineren waarna de winst een kwestie van tijd was. 
Intussen was ik zelf aan bord 3 in een hevig gevecht gewikkeld waarin ik erin geslaagd was een actie van mijn tegenstrever op de damevleugel met een tegenactie te beantwoorden die een pionnetje opleverde. Aangezien hij nu met remise tevreden was, bood hij in tijdnood remise aan wat ik weigerde omdat ik voldoende winstkansen zag. Een zet later maakte hij een ernstige fout die direct tot opgave leidde. 
Aan bord 1 zat Timo op dat moment nog in een ongebalanceerd eindspel van T+2L+pi tegen D+L, waarin de vraag was of zijn opponent eeuwig schaak of wellicht zelfs mat zou kunnen geven of dat de pion zou doorlopen. In het voorafgaande was Timo vanuit een (iets te?) rustige opening langzaamaan in steeds grotere problemen geraakt en ergens zou zijn tegenstander de winst gemist hebben, maar dat telde nu niet meer, uiteraard. Eind van het liedje was een eeuwig schaak en ook hier hadden beide partijen weer hun kansen laten liggen. 

In de tweede ronde wacht ons op 21 januari een lastige uitwedstrijd tegen Heerenveen.

Frank Hoogenboom