Het eerste heeft zijn wedstrijd in de zesde ronde van de hoofdklasse FSB met 3-1 gewonnen van de Rode Loper uit Leeuwarden. Door de overwinning lijkt het team zich te handhaven in de hoofdklasse, en daar mogen we best tevreden over zijn, want het hele seizoen moest het team het zonder de beoogd kopman Timo Koffeman stellen.
Klaas de Boer nam de honneurs ook deze keer weer waar en hij boekte een correcte remise aan bord 1. Aan bord 2 maakten Yousef en zijn tegenstander er met gedurfd en gepointeerd spel een waar spektakelstuk van waarin de kansen telkens wisselden, maar de Emmeloorder tenslotte aan het langste eind trok. Zie de partijenpagina.
Aan bord 3 raakte Frans Brouwer al snel in de verdrukking. Hij wist nog net te opponeren via de d-lijn, maar een inval of materiaalverlies in die zone bleef steeds boven zijn stelling hangen. Hoe het tenslotte toch mis ging voor zijn tegenstander, is na te spelen op de partijenpagina. Aan bord 4 had ondergetekende lange tijd het beste van het spel en toen mijn tegenstander zich in een afwikkeling vergiste, leek er zelfs even winst in te zitten. Met een onderdoordachte loperzet vergooide ik die echter weer, zodat er een potremise-eindspel overbleef.

Frank Hoogenboom

Het tweede kon het ook tegen de reserves van Steenwijk niet bolwerken. Aan bord 1 raakte ondergetekende vanuit een London al snel wat in de verdrukking. Echte problemen waren het niet maar hadden het wel kunnen worden als zwart op zijn laatste zet voor zijn remiseaanbod het wat agressievere c5 had geprobeerd. Kort nadat ik remise had geaccepteerd werd ook aan bord 4 de vrede gesloten. Klaas van Meijeren had op de damevleugel een mooie pionnenfalanx opgezet en keepte op de koningsvleugel bekwaam alle kansen van wit. Misschien had hij nog door kunnen spelen, maar ook dan was remise de meest waarschijnlijke uitslag geweest. Aan de andere borden ging het mis. Albert Henk had aan bord 2 het probleem dat wit een pionnenmeerderheid op de damevleugel had die krachtig gesteund werd door de witte lopers. Hij koos ervoor alle pionnen op de ene overblijvende witte vrijpion na te ruilen en daarmee meteen ook de lopers van het bord te verwijderen. Helaas bleek het resterende witte paard veel sterker dan de zwarte loper die een steunpunt node moest missen. Het elegante Tc7 bleek beslissend. Han Jona zette op het derde bord een Alapin neer waar hij niet goed uit kwam. Zijn centrumpionnen gingen verloren en er kwam te weinig activiteit voor terug. Bovendien kwam zijn paard in een lastige penning terecht. Na de opstoot f5 was het snel met het witte verzet gedaan, en zo stonden we om 11 uur weer buiten, een illusie armer. In de laatste wedstrijd, op 8 april tegen Heerenveen, zal er gescoord moeten worden om niet met angst en beven de andere resultaten te moeten afwachten...

 

Frank Hoogenboom

Het eerste boekte een nuttige en mooie overwinning op WES in Wolvega en bleef zo op koers om in de hoofdklasse te blijven. 
De winstpartijen van Klaas en Johan en de remise van Frans zijn na te spelen op de partijenpagina. Klaas goochelde er aan bord 1 in een soort Siciliaan weer vrolijk op los en slaagde erin via de damevleugel de zwarte stelling op te blazen. Johan profiteerde aan bord 4 handig van de ontijdige opmars e4 van zijn tegenstander en joeg de witte koning het bord over. Frans bood aan bord 3 remise aan in een spannende stelling waarin hij 2 torens tegen de dame had. Onduidelijk of daar winst in gezeten had. Yousef raakte aan bord 2 pionnen achter, maar slaagde er toch in nog remise te maken. 
Al bij al staat het eerste nu met 5 uit 5 boven de degradatiestreep met een heel peloton met 3 punten achter zich. Met nog 2 wedstrijden te spelen las ik al hele speculaties over de opties om het verblijf in de hoofdklasse veilig te stellen. Mijn advies is: gewoon zo blijven spelen!

Frank Hoogenboom

Het derde leed een tragische nederlaag tegen ODI uit Workum. De wedstrijd was nog maar net begonnen, toen Johan aan bord 1 al gewonnen had. Het ging zo snel dat ik de heren alleen maar in de nazit aan het bord heb gezien! Intussen had ook Gerard aan bord 2 de wind er aardig onder. Hij won diverse pionnen en leek op de winst af te gaan tot hij zijn tegenstander met een toren op b2 liet binnenkomen. Omdat ook zijn koningsvleugel redelijk open lag, werd hem dat tenslotte helaas fataal. Louis kon het aan bord 3 ook niet bolwerken, maar Peter leek in zijn geliefde koningsgambiet op een eclatante zege af te gaan. Hij had zijn opponent in de tang en kon het op allerlei manieren afmaken, maar liet zich afleiden door een kamikaze-actie van zwart op de damevleugel. In plaats van pardoes mat te zetten, sloeg hij een toren om daarna te moeten vaststellen dat zijn mooie loper door een promotiepion werd opgesnoept. Jammer maar helaas, toch weer verloren en nu moederziel onderaan in deze sterke klasse... Met nog wedstrijden tegen de nummers 1 en 3 te gaan, ziet het er zorgelijk uit. 

In een wedstrijd die lang op een overwinning leek uit te draaien speelde het tweede maandag gelijk tegen Heerenveen 2. De positieve stemming kwam er vroeg in toen Han Jona aan bord 3 de witte dame wist te winnen. Hij speelde het speculatieve Lg4 in plaats van het passieve Lc8 en zag zijn tegenstander achteloos h3 antwoorden waarna het middels het plompe Pc3! in één keer uit was (zie de partijenpagina). Intussen leken er wat zorgen aan het bord van Klaas, maar al gauw bleek dat hij scherper gerekend had dan ik als toeschouwer. De zwerftocht van de zwarte dame leidde tot niets (en had zelfs een spoedig einde mogelijk gemaakt), en die van zijn eigen dame wel (zie de partijenpagina). 2-0 dus en naast mij had Albert Henk zijn opponent ook aardig in de verdediging gedrongen. Afmaken was alleen niet zo eenvoudig en toen de complicaties kwamen, bleek de Heerenvener daar toch beter mee om te kunnen gaan dan hij. Mijn eigen partij eindigde ook in misère. Nadat ik een afwikkeling naar een remise-dubbeltoreneindspel had versmaad, ging het langzaam bergafwaarts. De witte stukken drongen mijn stelling binnen en verdediging baatte niet meer... Even zo goed was de 2-2 een goed resultaat waarmee we onze kansen om ons te handhaven in eigen hand houden. 

Frank Hoogenboom